Do You Unfollow?

FullSizeRender (1)

A study published in the Journal of Experimental Psychology: General in February measured the emotional effects of Facebook use, finding that passively using the platform (scrolling through your feed and looking at people’s posts the way you would on Instagram) enhances envy, which in turn makes people feel worse over all. via NYT

Oare sunt singura care a dat unfollow unor persoane a caror viata este way too flat? Nu as vrea sa fiu gresit inteleasa- cu totii postam imagini din vacante, de la mese delicioase sau din diverse momente de super-fericire. In fond cine ar vrea sa surprinda si sa faca publice momentele mai putin grozave ( a se citi “nasoale”) ale vietii sale? E normal, exact cum la intalnirea de 10 ani de liceu nu spui toate relele din ultima vreme, ci listezi sarguincios realizarile. Aceasi amnezie-de-vreme-rea si optimizare a realitatii se intampla si in spatiul semi-public in care alegem sa impartim cu ceilalti anumite crampeie din viata. Nimic rau in asta.

Insa actiunea de unfollow nu e tocmai usoara- sunt oamenii a caror viata le-ai urmarit-o vreme buna si ti-ai creat impresia ca sunteti prieteni, chiar daca doar virtual. In fond, stii ce a purtat astazi, ce a mancat la micul dejun, cu cine a iesit seara. Dar acum te plictiseste. Vorbesc despre conturi 2D- plate, care spun acelasi poveste in culori diferite si care isi ating punctul de saturatie in scurt timp sau, daca continui sa le urmaresti, o faci doar din curiozitate. Like-urile regulamentare de la fani sunt acolo, date cu acelasi automatism care incuie usa dimineata, pentru ca altfel nu-mi inchipui …. la cate poze cu avocado toast sa dai like? Cumva, relatia intre tine si cel pe care-l urmaresti nu mai e la fel de magica cum era la inceput. Sincerely Jules este un astfel de cont- aceasi poveste spusa la nesfarsit. Poze inspirationale? Check! Stil misto, usor de replicat? Check. Acest ceva care sa te faca sa come back? Absent. Unfollow. Mai exista insa conturile 3D, cele care arata urme serioase de umanitate in spatele pozelor, cu mesaje smart, cu mult caracter si un punct de vedere clar conturat- care iti poate placea sau nu, dar pe care nu-l poti nega. Am sa dau exemplul Man Repeller, a caror postari ma fac sa dau acel pretios click catre blog de fiecare data, fara exceptie. Pentru ca sunt funny si witty si creaza o legatura cu cel caruia ii e dedicata postarea. Asa ca I never unfollow.

Care e reteta perfecta? Nu stiu, in mod evident lista de ingrediente este vasta si, la fel ca salata de vinete, fiecare pune in ea ce-i place. Iar uneori, cum zice Dana, daca nu ai ce zice, e ok sa nu zici nimic. Mai important este insa: tu cand dai unfollow?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s