Dear Kate

zmpQfGd

Eu o iubesc pe Kate Moss, insa cand ca a spus ca “Nothing tastes as good as skinny feels”, era reprezentativ pentru anii ’90 iar ea era the poster-child pentru “heroin chic”. 25 de ani mai tarziu e un citat complet irelevant, ca sa nu zic ridicol (ca na, totusi o iubesc pe Kate). Pentru ca serios, e momentul sa o spuna cineva: e ok ca pe lista ta de prioritati in viata sa nu fie listat the perfect body. Multi dintre noi, cu job-uri sedentare prin definitie, care doresc sa-si incheie ziua cu un pahar de vin si ceva yum, care uneori fac the unspeakable si stau pana la 3 noaptea uitandu-se la House of Cards sau Narcos (sau continuand cu vinul ala), altfel spus: cei care au o viata normala, ei bine, nu avem pe lista de prioritati corpul perfect. Ca sa fiu bine inteleasa: imi doresc sa arat bine. Dar sa ma infometez pentru ca am 3-4kg peste (ceea ce eu imi inchipui ca e) greutatea mea ideala? Sa nu ma duc la plaja pentru ca am celulita pe fund? (ah, am zis “celulita pe fund”, o-O!) Sa mor de pofta langa un desert doar pentru ca nu mai am “calorii de consumat” pe ziua de astazi? Sa renunta la darul lui Dumnezeu pe acest pamant (painea!) doar pentru ca saraca a facut greseala chimica de a fi carb?

Nah, asta nu e viata pe care mi-o doresc.

Inclinatia catre sanatate este mult mai semnificativa si mai profunda decat infometarea constanta si presiunea nebuneasca pentru un corp “ideal”. Sanatate inseamna miscare, hrana dar si relaxare si calm. Iar alergatura si presiunea de a fi “perfecta” e ridicola acum mai mult ca niciodata. Mama perfecta, iubita perfecta, amanta perfecta. Let’s blow it all to shit, pentru ca altfel chiar vom “muri incercand” in cel mai patetic fel imaginabil. Sa te simti profund nemultumita de ceea ce vezi in oglinda, zi de zi, trebuie sa devina o alegere. Mananci sanatos? Faci miscare? Ai grija de tine daca ceva iese nasol la analize? Atunci arati perfect!

Uitandu-ma la aceste poze via ESPN, mi-am dat seama cat de gresit este portretizata ideea “corpului perfect”. Cei mai sanatosi si mai bine lucrati oameni: sportivii. Suntem de acord, nu? Va incurajez sa va uitati la corpurile lor: diferite ca structura, unele mai solide, altele mai suple, unele mai scunde, altele super inalte, barbati pe care daca i-am vedea pe strada i-am cataloga ca “grasuri” si femei care ne-ar parea “niste girafe”. Ei bine asa arata corpurile perfecte. Hranite perfect. Antrenante perfect. Mai uitati-va o data. Astea sunt, conform tuturor definitilor de bun-simt, corpurile perfecte. Face o nota discrepanta cu felul in care iti sunt prezentate in media corpurile perfecte, nu? Well. Un corp perfect nu e slab-inalt-lung 90-60-90. Un corp perfect inseamna un corp de care ai grija. Simplu.

Asadar, Kate, ma bucur ca am mintea care iti poate admira corpul tau si intelepciunea de a intelege ca acela nu e corpul meu perfect. Corpul meu perfect e corpul asta asa, usor prea lat in umeri, cu fundul usor cam prea mare si cu picioarele un pic cam prea scurte. Si ce bine ca este, si ce bine ca pot intelege, in caz ca YOLO* e adevarat, ca nu am de gand sa-mi petrec o viata luptandu-ma cu reflexia din oglinda. So, so many other things to do!

 

*YOLO- you only live once.

vKZKUF7

UTJSL0N

F7G8AQq

espn_2009bww_20

brittney-griner-espn-body-issue-inline-1

DbZOZYV

2NLK8r9

k1LiCNr

IbT2HTW

 

 

Advertisements

5 thoughts on “Dear Kate

  1. Loved this!! Nici eu nu as putea sa traiesc asa. E prea buna mancarea #yumyum si prea diversa si prea o experienta in sine ca sa renunt la toate si sa pap doar frunze. Doamne ajuta si multumim pentru paste, croissante, vin si altele cate si mai cate! Si ideea de a poza sportivii naked si in acele ipostaze, minunata!

  2. Ar bine sa citesti putin despre gluten si “beneficiile” lui, inainte sa spui ca painea e darul lui Dumnezeu. In rest…de acord..

    1. Articolul este punctul meu de vedere personal. Stiu despre gluten, insa inteleg ca (aproape) orice este ok atat timp cat principiul de ordine este “echilibru”. Nu stiu cum s-a inteles ca sportul este mai important decat mancarea. Am spus asa: “Sanatate inseamna miscare, hrana dar si relaxare si calm.” Iar referitor la atletii din poze am spus :”Ei bine asa arata corpurile perfecte. Hranite perfect. Antrenante perfect.” Cred ca suntem pe aceasi lungime de unda. 🙂

  3. Ah, si inca ceva: daca ai impresia ca sportul e mai important decat mancarea, cred ca esti in eroare. “Suntem ceea ce mancam” nu e doar o vorba goala. Plus ca:
    1. O ora la sala, de 3-4ori pe saptamana, nu poate sa compenseze 60 de ore pe saptamana de scaun lipit de fund. Indiferent ce faci la sala.
    2. Sportivii aia nu sunt doar rezultatul antrenamentului, ci, cel putin in aceeasi masura, al alimentatiei…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s